Pasakaini garšīgā ābolmaize ar biezpienu

FOTO: KRISTĪNE REIHMANE/INSTAGRAM 

Āboli ir augļi, kuri ir plaši izplatīti un iecienīti visā pasaulē. Tos raksturo daudzveidīgums, gan formas, gan krāsas ziņā.

Parasti tie ir apaļi vai nedaudz ovāli, un to krāsa var svārstīties no zaļas līdz dažādām nokrāsām sarkanā un dzeltenā spektra. Āboli ir pazīstami arī ar savu sulīgo un saldu garšu.

Šie augļi ir bagāti ar uzturvielām, tostarp vitamīniem (piemēram, C vitamīns), šķiedrvielām un antioksidantiem. Tāpēc tie tiek uzskatīti par veselīgu un barojošu pārtiku.

Āboli tiek izmantoti gan svaigi, gan gatavojot dažādus ēdienus un dzērienus, piemēram, ābolu sulu, kompotus, pīrāgus un salātus.

Daudzas kultūras un literatūras darbos ābolam ir simboliska nozīme – tas var simbolizēt mīlestību, zināšanas, dzīvību vai pat kādas grēka vai kādas aizliegtas baudas simbolu.

Ābols ir arī svarīgs ekonomiskais auglis, jo no tā tiek ražoti dažādi produkti, piemēram, ābolu sula, cidonija, želejas un daudz kas cits.

Visumā ņemot, āboli ir universāls un daudzpusīgs auglis, kas ir iemantojis vietu gan virtuvēs, gan kultūrās visā pasaulē.

 

Dārzā nokrituši āboli, tāpēc tagad ir piemērots laiks pagatavot garšīgu ābolu pīrāgu. Kristīne Reihmane savā ēdienu blogā @edam_majas “Instagram” iesaka pagatavot ābolmaizi ar biezpienu.

 

Sastāvdaļas

(cepamforma 23x32cm)

900 g ābolu (svars veseliem);
4 olas (M izm.) istabas t°;
300 g biezpiena;
150 g cukura + 1 ēdamk.;
130 g miltu
Paciņa vaniļas pudiņa pulvera (40 g) vai kartupeļu cieti 2 ēdamk.;
1 tējk. cepamā pulvera;
2 tējk. sviesta;
Kanēlis, pūdercukurs;
Šķipsniņa sāls.

Pagatavošana

Ābolus nomizo, izgriež serdes, sagriež vidēja izmēra gabaliņos, apkaisa ar ēdamkaroti cukura, noliek malā.

Traukā liek olas, pievieno šķipsniņu sāls, sāk kult. Pa daļām ber klāt cukuru un puto, līdz masa kļūst gaiša, gaisīga un apjomā palielinājusies 2-3 reizes.

Atsevišķi samaisa miltus, pudiņa pulveri un cepamo pulveri. Pa daļām ber klāt sakultām olām un rūpīgi iemaisa, kuļot ar mikseri, izmanto mazus apgriezienus. Beigās mīklā uzmanīgi iemaisa biezpienu un sagrieztos ābolus.

Mīlu lej cepamformā, kas izklāta ar cepamo papīru, izlīdzina. Cep 40 minūtes, no kurām 20 minūtes cep 180° (sākumā uzliek virsū cepamo papīru, lai virspuse strauji neapbrūnē), tad t° samazina līdz 160° (noņem cepamo papīru) un cep vēl 20 minūtes. Beigās virspusi ieziež ar izkausētu sviestu.

Ābolmaizi nedaudz atdzesē, ņem ārā no formas, pirms pasniegšanas pārkaisa ar kanēli un/vai pūdercukuru. Pasniedzot gards papildinājums būs putukrējums vai saldējums.

Lai labi garšo!

 

Leave a Comment